Konspol

Oświadczenie Konspol Bis

28 listopada 2019 godz. 13:13

Oświadczenie Konspol Bis

Wobec pojawiających się informacji medialnych dotyczących rzekomego dodawania wody przez nasz zakład do produkowanych filetów drobiowych, pragniemy je sprostować i przedstawić stan faktyczny.

Konspol Bis jest zakładem uboju i rozbioru kurczaka, a także zakładem przetwórczym.

Partie mięsa, o których mowa w artykułach w lokalnej prasie zostały zakupione z intencją wykorzystania go w zakładzie przetwórstwa w dobrej wierze i z gwarancją sprzedającego, iż odpowiada ono określonej przez nas specyfikacji, czyli jest naturalnym mięsem bez żadnych dodatków.

W trakcie procesu produkcji, którego  standardowym etapem jest dodanie solanki oraz przypraw wpływających na soczystość i smak wyrobów (zgodnie z recepturą), okazało się, że zakupiony przez nas surowiec nie odpowiada specyfikacji i wykazuje, iż został poddany wcześniejszej obróbce.

Natychmiast zatrzymaliśmy proces produkcji z użyciem tego surowca, a następnie przeprowadziliśmy szereg analiz laboratoryjnych, które wykazały, iż zakupiony przez nas w dobrej wierze surowiec był poddany niedozwolonej ingerencji. Niezwłocznie również zawiadomiliśmy o podejrzeniu zafałszowania surowca oddział inspekcji weterynaryjnej nadzorującej produkcję w naszym zakładzie.

Żadna z partii wyrobów zawierających partie mięsa poddane wcześniejszej niedozwolonej obróbce nie trafiła do konsumentów.

Konspol jest jednym z największym producentów mięsa drobiowego w Polsce, a także eksporterem na rynki m.in.; japoński, brytyjski i wiele innych. Klienci doceniają jakość i smak naszych wyrobów ze względu na restrykcyjne przestrzeganie przez nas najwyższych standardów bezpieczeństwa w całym procesie produkcji oraz dbałość o jakość i smak naszych produktów.