Konspol

PIZZA Z GYROSEM

60 min 4 persons

Składniki

Ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
  • 1/2 szklanki letniej wody temperatura ok 37-38 stopni
  • 2 dkg drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oleju

Dodatki:

  • Opakowanie Gyros z kurczaka Konspol
  • 1 średni ogórek świeży
  • 1-2 pomidory
  • 1 mała papryka czerwona lub żółta
  • ok. 1/4 lub mniej kapusty pekińskiej w zależności od wielkości kapusty
  • malutka puszka kukurydzy
  • ser
  • sos pomidorowy
  • przyprawa do pizzy
  • pieprz, sól

Sos czosnkowy:

  • 1 jogurt grecki (light)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 3-4 ząbki czosnku świeżego

Sposób przygotowania

  1. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać czosnek granulowany i przeciśnięty przez praskę czosnek świeży. Posolić i popieprzyć odstawić do lodówki na ok. 1-2h.
  2. Warzywa umyć i pokroić w kostkę.
  3. Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.
  4. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk i stanie się puszyste. Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwilę, ale nie jest to konieczne ponieważ nie musi ono wyrosnąć. 
  5. Dużą blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła, jednocześnie robiąc grubszy brzeg(najlepiej wałkować od środka do brzegu). Posmarować sosem pomidorowym (można go przygotować ze świeżych pomidorów lub z pomidorów z puszki - obrane ze skóry rozgotować na gęstą masę, dodać przyprawę do pizzy chili i sól) lub posmarować kechupem.
  6. Ciasto posypać serem i położyć Gyros z kurczaka Konspol.
  7. Pizza włożyć do rozgrzanego piekarnika 220-240 C na 8-10 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika polać pizze połową sosu czosnkowego, następnie położyć wymieszane warzywa i dodać resztę sosu.
    Smacznego!

Sprawdź również

LASAGNE Z GYROSEM

60 min 4 persons Zobacz