Konspol

Smażone chinkali z sosami

15 min 4

Składniki

pierożki chinkali

olej do smażenia

sos słodko-kwaśny:

2 łyżki majonezu

1/2 szklanki keczupu

1/3 szklanki soku ananasowego

ocet do smaku

sól, pieprz, cukier

sos jogurtowy:

200 ml gęstego jogurtu

2 łyżki majonezu

2 ząbki czosnku

sok z cytryny

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Przygotuj sos słodko-kwaśny. W miseczce wymieszaj keczup z majonezem, następnie dodaj sok ananasowy i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem.

Przygotuj sos jogurtowy. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jogurt wymieszaj z majonezem i czosnkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

W rondelku rozgrzej olej, włóż pierożki i smaż na głębokim tłuszczu, aż staną się rumiane. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku. Gorące, chrupiące pierożki podawaj z zimnymi sosami.

Sprawdź również

HOT DOG Z BEKONEM

20 min 4 persons Zobacz

Grillowanie z kiełbaskami w roli głównej - Kiełbaski w paprykowej glazurze

Kiełbaski to obowiązkowe pozycje podczas każdego grilla. Jednak, by nie popaść w rutynę, można podać je w zupełnie nowej odsłonie i dodać im odrobinę nieskrępowanej elegancji. Oto garść inspiracji.

15 min 4 os. Zobacz